Uwielbiam kurczaka. Tym razem
przyrządziłam go z sosem bolońskim. Wyszedł niezwykle aromatyczny i pomidorowy.
Dodatek zblendowanych pomidorów dodatkowo wzbogaca jego smak. A przyprawy
nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki:
1 kg udek drobiowych
Przyprawa do kurczaka
1 sos boloński Amino
3 pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
250 ml wody
2 łyżki ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka lubczyku
Udka z kurczaka dokładnie myjemy
i nacieramy przyprawą do kurczaka, układamy w żaroodpornym naczyniu. Pomidory
nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 6 minut i zrywamy
skórkę, środek wykrawamy. Pomidory blendujemy na gładki krem w blenderze.
Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i
ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy
liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec
pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił.
Zjadłabym takiego kurczaka, pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
Dziękuję Dziewczyny:-)
Usuń