wtorek, 9 czerwca 2015

Kurczak w sosie bolońskim

Uwielbiam kurczaka. Tym razem przyrządziłam go z sosem bolońskim. Wyszedł niezwykle aromatyczny i pomidorowy. Dodatek zblendowanych pomidorów dodatkowo wzbogaca jego smak. A przyprawy nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu.


Składniki:
1 kg udek drobiowych
Przyprawa do kurczaka
1 sos boloński Amino
3 pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
250 ml wody
2 łyżki ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka lubczyku

Udka z kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy przyprawą do kurczaka, układamy w żaroodpornym naczyniu. Pomidory nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 6 minut i zrywamy skórkę, środek wykrawamy. Pomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił.



2 komentarze: