Sezon na truskawki w pełni, więc
trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe
uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do
pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-)
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 kopiatych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem:
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
250 g serka mascarpone
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku
70 g gorzkiej czekolady
4 łyżki adwocata
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już
sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito.
Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do
pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego
patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę
(z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych
drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Krem:
Truskawki kroimy na połówki,
galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia
składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem
adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem,
smarujemy dokładnie kremem (wierzch i boki). Na górze układamy pokrojone
truskawki i startą gorzką czekoladę.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
Do wygranie wiele ciekawych nagród :)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Pozdrawiam serdecznie,
Kaska
Wiola wszystkiego najlepszego :) Wpraszam się na imprezę i kawałek tortu :)
OdpowiedzUsuńDaguś zapraszam:-) Chodźcie upijemy się he he
UsuńWspaniały tort! No to sto lat! a wino masz? :)
OdpowiedzUsuńAgatko zapraszam:-) Dziś wino mam, wczoraj coś mocniejszego:-) chodź napijemy się:-)
Usuń