środa, 24 czerwca 2015

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem

Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad!



600 g filetu z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu (tu kupisz)
1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX(tu kupisz)
200 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka chrzanu
150 ml bulionu
3 łyżki koperku
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
Pieczone ziemniaczki:
300 g młodych ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz)

Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w 200*C.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym kalafiorem.





2 komentarze: