Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek.
Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i
bardzo prosty obiad!
600 g filetu z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu (tu kupisz)
1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX(tu kupisz)
200 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka chrzanu
150 ml bulionu
3 łyżki koperku
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
Pieczone ziemniaczki:
300 g młodych ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy po węgiersku Skworcu (tu kupisz)
Filet z kurczaka dokładnie myjemy
i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do
kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z
cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki,
dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem
wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem
do miękkości mięsa.
Ziemniaki obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w
200*C.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym
kalafiorem.
Aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń