Domowa i bardzo zdrowa wędlina na
kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na
ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!
1,2 kg szynki wieprzowej
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
Szynkę w całości dokładnie myjemy
i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatki chili i słodką
paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w
nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim
pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do
lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy
oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny.
Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne
trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak
delikatnie przestygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz