wtorek, 23 czerwca 2015

Pieczona szynka na kanapki

Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!




1,2 kg szynki wieprzowej
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek

Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny.  Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie przestygnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz