czwartek, 25 czerwca 2015

Zupa meksykańska

Bardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku.



600 g mięsa gulaszowego
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 litra wody
1 zielona papryka
7 pieczarek
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
5 pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
150 g słodkiej kukurydzy
1 łyżka przyprawy meksykańskiej
1 łyżeczka przyprawy do zup
Sól, Pieprz

Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Przyprawiamy słodką papryką oraz obsypujemy mąką.  W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości mięsa.



1 komentarz: