Ten smak zapamiętam na zawsze…
Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka
składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad…
500 g schabu wieprzowego
2 duże cebule
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu wołowego
Sól
Pieprz
Koperek do posypania
Schab dokładnie myjemy i
osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą.
Każdy płat dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące,
smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy
w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy
cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem.
Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w
razie potrzeby możemy podlewać mięso. Natomiast gdy zrobi się nam za dużo sosu,
możemy go zagęścić zawiesiną z mąki (mięso przed wyjmujemy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz