Co za smak i zapach… Uwielbiam
maliny a w połączeniu z twarogiem i kaszą manną wyszły zjawiskowe…
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżeczka masła
200 ml ciepłej wody
Odrobina soli
Farsz:
250 g chudego twarogu
1 łyżka śmietany 18% (gęstej)
10 g cukru waniliowego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
1 żółtko
Ok. 100 g malin
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Robimy
dołeczek i dodajemy żółtko i masło. Mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i
zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy
na dość cienki placek. Wycinamy kółka.
Farsz: W miseczce mieszamy
dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką
farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na wrzątek
(osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy ok. 3-5 minut od wypłynięcia pierogów.
Mmmm...uwielbiam pierogi, takie zmalinkami to niebo w gebie !
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja Martuś:-)
Usuń