Idealny piątkowy obiad. W dodatku bardzo sezonowy bo pora
jest na cukinię i kalafior. Kotleciki są bardzo delikatne i smaczne.
100 g ryżu
1 cebula
1 mały kalafior (ok. 400 g)
1 młoda cukinia (ok 200 g)
5 łyżek bułki tartej + do panierowania
2 jajka
Sól
Pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i również gotujemy do
miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry i
ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Kalafior dodatkowo możemy rozgnieść widelcem. Dodajemy jajka, bułkę tartą,
przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce
tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Musza byc pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda są pyszne:-)
UsuńZrobię sam albo namówię mamę... :) Na pewno są dobre, lubię takie bez mięsne konfiguracje :)
OdpowiedzUsuńZapewniam są pyszne:-)
Usuń