Bardzo smaczny kurczak duszony w
czarnej herbacie. Smak okazał się bardzo dużym zaskoczeniem. Aromat podkręcają
zioła.
1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
Sok z cytryny
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka lubczyku
1 marchewka
3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey)
1 bulionetka do duszonego kurczaka
Sól
Pieprz
Ćwiartki z kurczaka dokładnie
myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem,
kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso na ok. 1 godzinę
do lodówki. Po tym czasie obsmażamy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej
patelni. Przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce
o średnich oczach i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy herbatą. Dokładamy
bulionetkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dusimy ok. 40 minut na
wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy herbatą.
Kiedyś robiłam.pyszny był .
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, dzisiaj w piwie robiłam to teraz czas na takiego w herbacie. Wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuń