sobota, 11 lipca 2015

Najlepszy gulasz z papryką

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką.



600 g mięsa gulaszowego (z łopatki)
1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka suszonej marchewki
Sól, pieprz
250 ml wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz