wtorek, 14 lipca 2015

Pomidorowe mielone z marchewką

Pomysł na to aby klasyczne mielone zyskało nowy smak. Dzięki dodatkowo tartej marchewki i koncentratu pomidorowego zyskały ciekawy smak i rewelacyjny kolor.


400 g mięsa mielonego
1 młoda marchewka
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Olej do smażenia
Bułka tarta do obtoczenia



Mięso mielone dokładnie łączymy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dokładamy ją do mięsa i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z gotowej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.


3 komentarze: