Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki
dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i
kremowego smaku.
400 g mięsa mielonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Ok. 7 różyczek kalafiora
Masło do formy
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
Ok. 2 szklanki mleka
Sól, Pieprz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Mięso mielone dokładnie mieszamy
z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w
wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy
mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku
rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko,
energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi
mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w
nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz