poniedziałek, 13 lipca 2015

Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem

Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku.




400 g mięsa mielonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Ok. 7 różyczek kalafiora
Masło do formy
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
Ok. 2 szklanki mleka
Sól, Pieprz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.  Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz