sobota, 15 sierpnia 2015

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem

Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego.



Ciasto:

200 g margaryny
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki cukru
Beza:
4 białka
2/3 szklanki cukru
Szczypta soli
Dodatkowo:
250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech (KLIK)
5 łyżek likieru kokosowego CANARI (klik)

Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.






1 komentarz: