Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą
rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja
biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego.
Ciasto:
200 g margaryny
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki cukru
Beza:
4 białka
2/3 szklanki cukru
Szczypta soli
Dodatkowo:
250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech (KLIK)
5 łyżek likieru kokosowego CANARI (klik)
Na stolnicy siekamy margarynę z
mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na
jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do
woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy
pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi
kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę
ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie
rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.
Świetny ten pleśniak ):
OdpowiedzUsuń