Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli
i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz.
2,5 kilograma ogórków gruntowych
1 duża czerwona papryka
5 cebul
50 g przyprawy do gyrosa
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
0,5 szklanki oleju
Ogórki obieramy i kroimy w
plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę
kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki. Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet,
olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i
odstawiamy na minimum 60 minut. Po tym
czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10
minut od momentu wrzenia (woda powinna sięgać ¾ wysokości słoiczków). Odwracamy
wieczkiem do dołu i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz