poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz.




2,5 kilograma ogórków gruntowych
1 duża czerwona papryka
5 cebul
50 g przyprawy do gyrosa
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
0,5 szklanki oleju

Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki.  Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut.  Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu wrzenia (woda powinna sięgać ¾ wysokości słoiczków). Odwracamy wieczkiem do dołu i studzimy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz