czwartek, 6 sierpnia 2015

Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym

Smak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne!




500 g filetu z piersi kurczaka
Ostra przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta)
2 łyżeczki liści lubczyku
100 g świeżych wiśni
50 ml białego wytrawnego wina
100 g ryżu

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej.




1 komentarz:

  1. Wow brzmi już rewelacyjnie, a prezentuje się jeszcze lepiej! Pięknie podany,masz oko :)
    I nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)

    OdpowiedzUsuń