Smak i aromat niebiański… Idealny
na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne!
500 g filetu z piersi kurczaka
Ostra przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka przyprawy warzywnej do
potraw (Vegeta)
2 łyżeczki liści lubczyku
100 g świeżych wiśni
50 ml białego wytrawnego wina
100 g ryżu
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy.
Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso
układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane
świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę
odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w
folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na
rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy
miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na
ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym
ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej.
Wow brzmi już rewelacyjnie, a prezentuje się jeszcze lepiej! Pięknie podany,masz oko :)
OdpowiedzUsuńI nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)