Słodki i smaczny deser na upalne
dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i
kukułek!
Tortownica o śr. 24 cm
Spód:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy manny
2 łyżki cukru
Masa serowa z kajmakiem:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
100 g cukru pudru
40 g masła
200 g kajmaku
200 g kajmaku
1 galaretka cytrynowa
1,5 szklanki wrzątku
Masa serowa kukułkowa:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
40 g masła
100 g cukru pudru
150 g kremu kukułkowego Zentis (KLIK)
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
1 szklanka śmietany 36%
6 g śmietan fixu
Spód:
W garnku gotujemy mleko z cukrem.
Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą
wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się
rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa kajmakowa:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku,
studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie
rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy
masę kajmakową. Masę serową łączymy z galaretką i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy
do lodówki do stężenia.
Masa serowa kukułkowa:
Żelatynę mieszamy z odrobiną wody
żeby napęczniała. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy
delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na
końcu dodajemy krem kukułkowy. Żelatynę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy
około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był
w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą śmietaną.
Kupiłaś mnie tym sernikiem :D
OdpowiedzUsuńCieszę się Anetko:-)
UsuńMusi być pyszny, kajmak i kukułka, mniammm))
OdpowiedzUsuńjest obłędny:-)
UsuńKupiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się , zapraszam:-)
Usuńkajmak i kukułka super połączenie, chociaż brakuje mi tu trochę chrupiącego spodu
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń