Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego.
Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i
czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki.
1,2 kg karkówki wieprzowej
200 g pieczarek
4 marchewki
1 czerwona cebula
1 łyżka miodu spadziowego
1 ząbek czosnku
Przyprawa do karkówki
1 łyżeczka czosnku staropolskiego
Ostra czerwona papryka
Sól
Pieprz
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy
kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do
karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek
kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy
na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami
wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas
smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę
pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod
przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby
zarumieniło się z zewnątrz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz