środa, 21 października 2015

Placek z jabłkiem i żurawiną

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka.

Ciasto podałam na kolekcji Scania PORCELANA BOGUCICE



250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
2 jajka
100 ml oleju
1 szklanka mleka
1 jabłko
1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik)
0,5 szklanki cukru pudru
Olejek cytrynowy
2 łyżki wody

W jednej misce mieszamy suche produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody.





4 komentarze: