Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek.
Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka.
Ciasto podałam na kolekcji Scania PORCELANA BOGUCICE
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
2 jajka
100 ml oleju
1 szklanka mleka
1 jabłko
1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik)
0,5 szklanki cukru pudru
Olejek cytrynowy
2 łyżki wody
W jednej misce mieszamy suche
produkty – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej
misce mieszamy mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do
mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w
plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy
łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze
190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru
pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody.
Placek wygląda przepysznie! Chętnie zjadłabym taki :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności:)
OdpowiedzUsuńPięknie i na pewno smaczne ciasto. Takie jesienne.
OdpowiedzUsuńA porcelana bardzo piękna :)
Też bardzo takie ciasta lubię :)
OdpowiedzUsuń