Szybki i rozgrzewający obiad z makaronem. Brukselka oraz
mini marchewki nadają daniu kolorów oraz ciekawego smaku. Danie idealne dla
dzieci.
300 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
2 cebule
10 pieczarek
8 brukselek
2 garście mini marchewek
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
250 g makaronu farfalle
Filet z kurczaka kroimy na małe
kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy
kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do
kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz
mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą,
pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości
warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie
gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z potrawką.
Dekorujemy pomidorkami i posiekaną natką pietruszki.
Pomysłowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko:-)
Usuń