Szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im
konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na
spotkanie z rodziną i znajomymi.
Omlety (4 szt):
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej (kopiaste)
Dodatkowo:
100 g konfitury wiśniowej
4 łyżki likieru czekoladowego Dalkowski (klik)
1 szklanka śmietany 36%
9 g śmietanfixu
1 łyżka cukru pudru
Omlety:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Kolejno dodajemy po
jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z
masą. Na dużej piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4
koła ( średnicy ok. 12 cm). Na każdy wykładamy po 2 łyżki masy i kolistymi
ruchami rozsmarowujemy po całym okręgu. Omlety pieczemy w temperaturze 180*C
przez 8-9 minut. Wyjmujemy z piekarnika i od razu delikatnie odrywamy od
papieru. Układamy na wałku do pieczenia lub szklance, by nadać ładny kształt.
Konfiturę mieszamy z likierem.
Wykładamy na połowie każdego omleta. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietanfixem
i cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na
połowie omleta. Dociskamy i chłodzimy w lodówce.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę jednego :)
OdpowiedzUsuń