Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie
prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo
– truskawkowa jest rewelacyjna!
Biszkopt (na 2 blaty
o śr. 18 cm):
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowo
–truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm):
1,5 szklanki śmietany 36%
9 g śmietanfixu
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek
50 ml likieru truskawkowego Dalkowski (klik)
2,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki wrzątku
Śmietana 36% do dekoracji
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy
żółtka, miksujemy do połączenia. Mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami
do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25
minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.
Masa śmietanowo – truskawkowa:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie
wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej
(szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy
na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem
i zblendowanymi rozmrożonymi
truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia
składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę,
wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki
wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową.
Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany.
Jeżeli chcemy przygotować jeden
większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy biszkopt upiec w większej
tortownicy, a składniki na masę śmietanowo – truskawkową podwoić.
Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWpadam na to ciacho!
OdpowiedzUsuń