Jedna z ważniejszych tradycji w mojej rodzinie. U mnie na
świątecznym stole bożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i
krokiety z kapustą i grzybami.
Krokiety:
1,5 szklanki maki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
Szczypta soli
0,5 kg pieczarek
3 cebule
300 g kiszonej kapusty
Sól
Pieprz
Do panierki:
2 jajka
Bułka tarta
Barszcz czerwony:
1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół)
3 duże czerwone buraki
Kilka suszonych grzybów
1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik (klik)
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
Krokiety:
W misce miksujemy mąkę, mleko i
jajka. Doprawiamy szczypta soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie). Z podanej porcji wyszło mi
7-8 dużych krokietów. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej
patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli.
Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę.
Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym
naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce
tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni.
Barszcz:
Grzyby moczymy w 0,5 szklanki
wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do
wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje,
niedobór uzupełniamy. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Wraz z wodą, w której się moczyły przelewamy je do gotującego się wywaru. Pod
koniec gotowania dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy
koncentrat i podgrzewamy (nie gotujemy). Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i
majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz