Bardzo syta i bogata wersja zupy ogórkowej. Smaku i
wyrazistości zupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad.
350 g szynki wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny
4 marchewki
1 por (biała część)
1/3 korzenia selera
2 korzenie pietruszki
5 dużych ziemniaków
200 g różyczek kalafiora
250 g przecieru ogórkowego
Kilka ziarnek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 kostka rosołowa
Pieprz
Sól
Olej do smażenia
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Szynkę wieprzową kroimy w
kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w
którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy
i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko
przesmażamy. Podlewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liście
laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki
obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone
ogórki. Gotujemy jeszcze około 10-15
minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z
kiszonych ogórków. Doprawiamy pieprzem i
odrobiną soli (ogórki są już słone). Zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną z
mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz