Bardzo aromatyczna i
rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku.
Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie.
Na wywar warzywny:
1,5 litra wody
1 marchewka
Kawałek pora
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek selera (korzeń)
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do zup
Dodatkowo:
300 g mięsa mielonego
1 jajko
Połowa cebuli
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki octu 10%
Sól
Pieprz
300 g boczku wędzonego
1,5 cebuli
Natka pietruszki, koperek
Warzywa na wywar obieramy, kroimy
na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na
mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną
kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do
wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy
do zupy. Dokładamy pokrojone warzywa.
Zupę zaciągamy mąkami oraz śmietaną. Doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i resztą boczku z cebulką. Zupę możemy
udekorować natką pietruszki lub koperkiem.
Zapisałam sobie przepis, bo to mi wygląda na naprawdę przepyszną zupę, zwłaszcza na zimową porę.
OdpowiedzUsuńTo prawda zupa jest pyszna :-)
Usuń