niedziela, 24 stycznia 2016

Zupa klopsowa z boczkiem

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie.



Na wywar warzywny:
1,5 litra wody
1 marchewka
Kawałek pora
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek selera (korzeń)
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do zup
Dodatkowo:
300 g mięsa mielonego
1 jajko
Połowa cebuli
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki octu 10%
Sól
Pieprz
300 g boczku wędzonego
1,5 cebuli
Natka pietruszki, koperek

Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy.  Dokładamy pokrojone warzywa. Zupę zaciągamy mąkami oraz śmietaną. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i resztą boczku z cebulką. Zupę możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem. 


2 komentarze:

  1. Zapisałam sobie przepis, bo to mi wygląda na naprawdę przepyszną zupę, zwłaszcza na zimową porę.

    OdpowiedzUsuń