środa, 27 stycznia 2016

Indycze burgery z suszonymi pomidorami

Burgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki.



250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy węgierskiej
3 suszone pomidory
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 jajko
1 kajzerka namoczona w wodzie
Sól
Pieprz
Olej o smaku pomidora, bazylii i czosnku
Sos:
1 łyżka majonezu
1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Sól
Pieprz

Cebulę oraz suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy płaskiego, dość dużego burgera. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem o smaku pomidora, bazylii i czosnku. Grillujemy burgery na wolnym ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas odwracamy. Do burgerów idealnie pasuje sos z majonezu, śmietany z dodatkiem soli, pieprzu i wędzonej papryki.



4 komentarze: