Burgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z
wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem
z dodatkiem wędzonej papryki.
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy węgierskiej
3 suszone pomidory
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 jajko
1 kajzerka namoczona w wodzie
Sól
Pieprz
Olej o smaku pomidora, bazylii i czosnku
Sos:
1 łyżka majonezu
1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Sól
Pieprz
Cebulę oraz suszone pomidory
kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy
również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską,
bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą
masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy płaskiego, dość
dużego burgera. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem o smaku
pomidora, bazylii i czosnku. Grillujemy burgery na wolnym ogniu przez 15 minut.
Co jakiś czas odwracamy. Do burgerów idealnie pasuje sos z majonezu, śmietany z
dodatkiem soli, pieprzu i wędzonej papryki.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńAle super to wymyślilaś!
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko:-)
Usuń