Obłędne roladki z zielono czerwonym nadzieniem i wyczuwalną
nutą oregano. Idealnie komponują się i smakują podane z warzywami i kaszą
gryczaną.
Pasta brokułowo-paprykowa:
Kilka różyczek brokuła
1/3 czerwonej papryki
0,5 łyżeczki oregano
Sól
Pieprz
Mięso:
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
400 g mieszanki warzyw na patelnię
0,5 szklanki bulionu
2 łyżki śmietany 18%
100 g kaszy gryczanej
Na patelni podsmażamy brokuł oraz
pokrojoną czerwoną paprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z
dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi kurczaka dzielimy na płaty
(jak na schabowe). Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na każdym
płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy
przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach
dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu
mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do
momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie
osolonej wodzie kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz