Bardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje
bardzo wyrazistego smaku.
350 g dzikiego łososia
Sól
Pieprz
2 plastry cytryny
2 łyżeczki suszonego lubczyku
5 ziemniaków
Sól morska z młynka
Oliwa z oliwek
Różyczki brokuła
Łososia dzielimy na dwa kawałki.
Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu
układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Grillujemy na
patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki.
Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i
chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem.
Przepis bierze udział w konkursie- LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
Uwielbiam łososia :) Mógłbym go jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńSuper, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń