piątek, 6 maja 2016

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi

Bardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku.



350 g dzikiego łososia
Sól
Pieprz
2 plastry cytryny
2 łyżeczki suszonego lubczyku
5 ziemniaków
Sól morska z młynka
Oliwa z oliwek
Różyczki brokuła

Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem.



Przepis bierze udział w konkursie-  LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

4 komentarze: