poniedziałek, 23 maja 2016

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

Uduszone mięso jest kruche i bardzo mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek!


1 kg szynki wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 duży por
1 cebula dymka
1 łodyga selera naciowego
3 marchewki
7 pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Olej do smażenia
Koper do posypania
 Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz

Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 60 minut).  Po ugotowaniu posypujemy młodym koperkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz