Uduszone mięso jest kruche i bardzo
mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna.
Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych
ziemniaków i kompotu ze śliwek!
1 kg szynki wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 duży por
1 cebula dymka
1 łodyga selera naciowego
3 marchewki
7 pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Olej do smażenia
Koper do posypania
Przyprawy: ostra papryka wędzona,
suszona marchewka, sól, pieprz
Cebulę dymkę oraz por kroimy w
kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę,
przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy
do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki.
Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z
koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do
miękkości mięsa (około 60 minut). Po
ugotowaniu posypujemy młodym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz