Kto odmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto,
słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy!
Takie słodkie ciacho możemy przygotować na specjalne okazje. A taką zapewne jest 3 jubileusz Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Chciałabym Wam życzyć dalszych sukcesów, zapału, kolejnych inspiracji do tworzenia rewelacyjnych dań, wyszukanego smaku, tłumów ludzi i sto lat dla Gospodarzy - Marco Ghia oraz Emiliano Castagna.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
Szczypta soli
Krem:
1 budyń o smaku czekoladowym (40 g)
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
125 g masła
100 g marcepana
Dodatkowo:
250 g truskawek
Ciasto:
Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę,
cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko oraz
śmietanę. Wszystko szybko i energicznie zagniatamy. Tworzymy kulę, owijamy ją
folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie obsypujemy blat
delikatnie mąką i rozwałkowujemy placek (u mnie do formy o śr. 26 cm). Z
pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C
przez 15 minut. Studzimy.
Krem:
Budyń przygotowujemy według
instrukcji na opakowaniu, jednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią
(zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy
na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się
roztarł musi być ogrzany.
Na gotowej tarcie rozkładamy
pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy
krem. Ciasto chłodzimy w lodówce.
ZAPRASZAM NA:
oraz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz