Słodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku
białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie!
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem:
500 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
1 fix do śmietany
250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku
4 łyżki likieru waniliowego
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już
sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito.
Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do
pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego
patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę
(z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych
drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Krem o smaku białej czekolady:
Śmietankę przelewamy do garnka.
Delikatnie podgrzewamy. Dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Wszystko
delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Musimy uważać aby
śmietanka się nie zagotowała. Gdy czekolada się rozpuści śmietanę studzimy i
odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano ubijamy ją na sztywno z dodatkiem fixu
do śmietany i cukru pudru. Gdy jest już gęsta dodajemy serek mascarpone i
miksujemy tylko do połączenia się składników.
Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden blat
ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki
truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem.
Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych
truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto
chłodzimy w lodówce.
Wygląda super, pewnie pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam
Hanna Waniliowa Laseczka