W domu mam wielkich zwolenników pizzy i staram się ją
przygotowywać w różnych wydaniach. Tym razem są to mini pizze z wołowym mięsem
z posmakiem pomidorów.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej
wody
Farsz:
1 cebula
1 por
100 g pieczarek
8 plastrów szynki
1 pomidor
200 g mięsa mielonego wołowego
150 g sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Lubczyk
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy
oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do
mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut
do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy
na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi.
Cebulę kroimy w kosteczkę, por w
plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy
do cebuli. Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora
i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat
pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
Farszem napełniamy mini
pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce
piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut.
To musi być pyszne!!
OdpowiedzUsuńz chęcią bym Twoją zjadła ;) Ale pycha!
OdpowiedzUsuń