Bardzo zdrowa rolada z kurczaka z
warzywno serowym nadzieniem. Jest idealna do obiadu na ciepło, jak i na zimno
np. na kanapki.
500 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
Sól
Pieprz
200 g mieszanki warzywnej (brokuł,
kalafior, marchewka)
100 g żółtego sera
Mieszankę warzywną gotujemy do
miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka
kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem. Każdy przyprawiamy
przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na foli
aluminiowej rozkładamy połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na
tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa. Wierzch przykrywamy resztą mięsa,
podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy
mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą. Szczelnie owijamy folią i przekładamy do
blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec
pieczenia delikatnie odwijamy górę folii, by wierzch rolady się zarumienił. Po
upieczeniu kroimy na plastry.
Prezentuje się wybornie ! Pyszne połączenie !
OdpowiedzUsuń