Bardzo syte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można
zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem
pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają!
Gołąbki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1/2 cukini
2 jajka
1/3 główki białej kapusty
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Kasza:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
0,5 szklanki soczewicy
3 suszone pomidory
450 ml wody
Sól
Pieprz
Sos pomidorowy:
500 ml wody
190 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
Sól
Pieprz
Gołąbki: Mięso mielone
przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również
obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na
bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość
wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na
złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Kasza: W garnku zagotowujemy wodę
(delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem
około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być
miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą.
Przyprawiamy pieprzem.
Sos pomidorowy: Koncentrat
mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy
podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy.
Pieczemy w 200*C przez 45 minut.
A ta cukinia to rozumiem, że młoda, więc chyba nie więcej niż 200 gramów ? Czy raczej więcej, bo w przepisie mowa o obieraniu, a młodej się nie obiera. Proszę o wyjaśnienie :).
OdpowiedzUsuńTak chodzi o małą cukinię. Ja skórkę obierałam :-)
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuń