Obłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko
kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta!
Tortownica 20 cm
Brownie:
60 g masła
100 g czekolady mlecznej
1 jajko
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 g mąki pszennej
Szczypta proszku do pieczenia
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Skórka z 1 pomarańczy
Mus śliwkowo – pomarańczowy:
0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
1 pomarańcza
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku Blue Caracao
Brownie:
W garnku roztapiamy masło,
zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty,
mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy
trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą.
Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi mieć
konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą
tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w
nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut. Piekarnik ustawiamy na funkcję
,,Góra-dół”.
Masa serowa:
W czasie pieczenia brownie
przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy
do połączenie składników. Wsypujemy mąkę oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę
przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego
naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w
kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy
z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy.
Mus śliwkowo pomarańczowy:
Wydrylowane śliwki miksujemy
blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze
sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy
galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch
sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia.
wygląda obłędnie! :) Możeee kiedyś :) Muszę zapisać sobie ten przepis :) Pozdrawiam! www.sznuraskowo.blogspot.com - zapraszam do mojego "początkującego" świata kuchni :)
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, a zdjęcie piękne!rysiaa
OdpowiedzUsuńNiespotykane połączenie, aż jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, ta gruba warstwa musu śliwkowego wygląda bardzo intrygująco, chętnie spróbowałabym takiego sernikczka
OdpowiedzUsuń