sobota, 17 września 2016

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

Obłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta!




Tortownica 20 cm
Brownie:
60 g masła
100 g czekolady mlecznej
1 jajko
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 g mąki pszennej
Szczypta proszku do pieczenia
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Skórka z 1 pomarańczy
Mus śliwkowo – pomarańczowy:
0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
1 pomarańcza
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku Blue Caracao

Brownie:
W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia.  Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą. Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi mieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut. Piekarnik ustawiamy na funkcję ,,Góra-dół”.
Masa serowa:
W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenie składników. Wsypujemy mąkę oraz startą  z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy.
Mus śliwkowo pomarańczowy:
Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia.






4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie! :) Możeee kiedyś :) Muszę zapisać sobie ten przepis :) Pozdrawiam! www.sznuraskowo.blogspot.com - zapraszam do mojego "początkującego" świata kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis, a zdjęcie piękne!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Niespotykane połączenie, aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy przepis, ta gruba warstwa musu śliwkowego wygląda bardzo intrygująco, chętnie spróbowałabym takiego sernikczka

    OdpowiedzUsuń