Prosta w przygotowaniu, kolorowa
pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu.
Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk.
Foremka: 26x12 cm
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
5 różyczek brokułu
5 różyczek kalafiora
15 mini marchewek
2 jajka
1 cebula
1 czerwona papryka
1/2 pęczka natki pietruszki
Gałązka lubczyku
4 pieczarki
Sól
Pieprz
Suszona natka pietruszki
Czerwony pieprz w ziarnach (do dekoracji)
Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior na środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa.
Foremką uderzamy o blat lub dociskamy wierzch aby masa była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Wierzch dekorujemy ziarnami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz