poniedziałek, 17 października 2016

Kurczak w sosie sojowym i miodzie


Kurczak jest obłędny w smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie!





250  g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
1 1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka ziaren sezamu
100 g brązowego ryżu
Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ugotowanym do miękkości brązowym ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz