Kurczak jest obłędny w
smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i
soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie!
250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
0,5 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
1 1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki ciemnego sosu
sojowego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka ziaren sezamu
100 g brązowego ryżu
Filet z piersi kurczaka
kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą
czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na
patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos
sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu.
Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po
usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ugotowanym do miękkości
brązowym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz