Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki.
250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane
Krem:
3 żółtka
1 szklanka mleka
110 ml śmietany 30%
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
110 g masła
Wierzch:
3 duże słodkie jabłka
2 łyżeczki soku z cytryny
2 galaretki agrestowe
2,5 szklanki wrzątku
Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy lekko stężeją mieszamy je z jabłkami.
Żółtka, mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy. Wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtkami. Energicznie mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu.
Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły a galaretka dobrze zastygła.
Pięknie to wygląda! Ja ostatnio uczę się gotować z aplikacją www.kcalmar.com Może posłużą Ci, jako inspiracja:)
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale! Sprobuje zrobic;)
OdpowiedzUsuńPoproszę o efekty na e-maila :-)
UsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam :) mimo że herbatniki jeszcze chrupiące to ciasto w smaku pyszne :)
OdpowiedzUsuń