Bardzo
szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy
dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z
kaszą gryczaną!
250
g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa
do gyrosa
Ostra czerwona papryka
Suszona
natka pietruszki
1
biała cebula
10
pieczarek
70
g serka topionego Gouda
5
plastrów sera camembert z ziołami
2
łyżki śmietany 18%
3/4
szklanki wody
Sól
Pieprz
Natka
pietruszki do posypania
100
g kaszy gryczanej
Olej
do smażenia
Filet
z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa,
ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na
rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki
pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i
śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu
zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz