Domowy pomysł na fast food. Do tego lekki jogurtowy sosik i
frytki z piekarnika. Mięsko jest chrupiące i dobrze doprawione.
700 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Ostra czerwona papryka
Suszona natka pietruszki
Kurkuma
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki mleka
2 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz
Do panierowania:
Mąka pszenna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ok. 1 litr oleju
Filet z piersi kurczaka kroimy w
większe kawałki. Doprawiamy według uznania przyprawą do kurczaka, ostrą
czerwona papryką, suszoną natką pietruszki i kurkumą. Odstawiamy na około 1
godzinę do lodówki. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, możemy użyć miksera.
Czosnek do przygotowania ciasta przeciskamy przez praskę. Gotowym ciastem
zalewamy przyprawione mięso. Do osobnego pojemnika wsypujemy około szklankę
mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Pojemnik musi być zamykany. Do maki wkładamy
po kilka kawałków kurczaka z ciastem. Potrząsamy zamkniętym pojemnikiem tak aby
mięso dokładnie się obtoczyło. Obtoczone kąski wrzucamy na rozgrzany głęboki
olej. Smażymy na rumiano z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz