wtorek, 4 października 2016

Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie

Takie rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Danie jest delikatnie słodkawe, jednakże ostra czerwona papryka bilansuje tę słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny!



1 cebula
500 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki miodu
1 mała cukinia (200 g)
7 pieczarek
2 marchewki
1,5 czerwonej papryki
1/2 pęczka lubczyku
Czerwona ostra papryka
Sól
Pieprz
Cząber
0,5 łyżeczki Vegety
300 ml wody
300 g makaronu fusilli

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz przyprawą uniwersalną typu vegeta. Całość dusimy do miękkości warzyw i mięsa. Podajemy z ugotowanym makaronem fusilli. 


2 komentarze: