Takie rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się na
chłodniejsze dni. Danie jest delikatnie słodkawe, jednakże ostra czerwona
papryka bilansuje tę słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny!
1 cebula
500 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki miodu
1 mała cukinia (200 g)
7 pieczarek
2 marchewki
1,5 czerwonej papryki
1/2 pęczka lubczyku
Czerwona ostra papryka
Sól
Pieprz
Cząber
0,5 łyżeczki Vegety
300 ml wody
300 g makaronu fusilli
Filet z piersi kurczaka kroimy w
kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę,
szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy
miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy
wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w
kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka.
Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką
oraz przyprawą uniwersalną typu vegeta. Całość dusimy do miękkości warzyw i
mięsa. Podajemy z ugotowanym makaronem fusilli.
Genialne danie :)
OdpowiedzUsuńwygląda supr :) prosto i w miarę szybko więc idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń