czwartek, 10 listopada 2016

Babka cynamonowo marcepanowa

Do przygotowania dosłownie w kilka minut. Ciasto jest lśniące, delikatne i obłędnie smakuje cynamonem i marcepanem. Smaki już świąteczne.




125 g margaryny lub masła
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka oleju
1,5 łyżki marcepana
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
100 g białej czekolady

Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka oraz siekamy miękką margarynę. Całość miksujemy na puszystą, gładką masę. Wlewamy olej oraz dodajemy kawałeczki marcepana. Ponownie miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy na babkę o pojemności 2-2,5 l. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy, wyjmujemy na talerz. Wierzch oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.



1 komentarz: