piątek, 11 listopada 2016

Ziołowe schabowe z wkładką

Ziołowe schabowe są świetną alternatywą do zwykłych tradycyjnych schabowych. Rewelacyjnie pachną i smakują czosnkiem, oregano, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte.




2 podwójne filety z piersi kurczaka
Sól czosnkowa
Biały pieprz
Oregano
Liść lubczyku
Zioła prowansalskie
2 jajka
Bułka tarta do panierowania

10 pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
100 g żółtego sera
Olej do smażenia
Sól
Pieprz


Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.


1 komentarz: