poniedziałek, 14 listopada 2016

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

 Bardzo prosty w przygotowaniu torcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby. 




Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
330 ml śmietany 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru

Masa cukrowa:
65 g margaryny PALMA
¼ szklanki wody
0,5 szklanki mąki pszennej
40 dag cukru pudru
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Czerwony barwnik spożywczy

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Krem czekoladowy:
Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta.


Masa cukrowa:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa nam wystygnie wyrabiamy ją z cukrem pudrem, kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego oraz odrobiną czerwonego spożywczego barwnika. Masa musi być gładka i elastyczna. Jeżeli uznamy, że taka nie jest możemy jeszcze troszkę dosypać cukru pudru. Masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gotową delikatnie przekładamy na torcik. Nadmiar odcinamy. U góry foremką odznaczamy serduszko.



Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz