wtorek, 15 listopada 2016

Kurczak z soczewicą

Niezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką. 
Każdego dnia staram się aby tych, których kocham jedli zdrowo. Nic na to nie poradzę, że jestem taka... Że lubię uśmiech bliskich i pełne brzuchy!
Czasami ukradkiem spoglądam na jedzących moje dania i uśmiecham się sama do siebie. Jak to cudownie przelać na talerze uczucia i uwielbiać robić to co się robi. 
Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-)




600 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 cebula
½ czerwonej papryki
¼ korzenia selera
2 ząbki czosnku
70 g soczewicy
1,5 szklanki wody
1 Łodyga lubczyku
1 łodyga natki selera (świeżej)
2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
Sól
Pieprz
Szczypta chilli
Olej do smażenia

Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrym chilli. Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem lub bagietkami.



#Ambition

A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar
otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE




Ambition z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz