czwartek, 8 grudnia 2016

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

Rewelacyjna pizza na cienkim cieście z puszystym brzegiem, ze słodką kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta!




Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody

Wierzch:
2 łyżki sosu słodkie chilli
4 plastry chudej szynki
7 pieczarek
4 łyżki kukurydzy
1 duża kulka mozzarelli
Kilka plastrów cukinii
5 pomidorków koktajlowych
100 g żółtego sera

                                                      Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę.




Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe. 







Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem). Pod koniec wierzch obsypujemy startym żółtym serem.






1 komentarz: