środa, 7 grudnia 2016

Sernik cappuccino z żurawiną

Ostatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa.
Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi. Idealne i miłe chwile z winem i kawałkiem pysznego sernika.






Spód:
5 łyżek mąki pszennej
50 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
Szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g tłustego zmielonego twarogu
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cappuccino orzechowego
1 łyżka budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
4 łyżki suszonej żurawiny
250 g konfitury żurawinowej




Spód:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Masa serowa:
Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka. Na końcu wlewamy śmietankę. Wyłączamy mikser, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyzką. Gotową masę wylewamy na spód. Sernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (,,funkcja góra-dół”) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy jeszcze 65 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Wierzch dekorujemy konfiturą żurawinową.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz