sobota, 14 stycznia 2017

Eklerki z kakaowym kremem budyniowym

Słodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy.




Ciasto parzone:
125 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka (L)
Szczypta soli

Krem czekoladowy:

600 ml mleka
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 żółtka
230 g masła lub margaryny

Polewa:
100 g czekolady mlecznej z orzechami
2 łyżki masy orzechowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
5 łyżek masy orzechowej



Ciasto parzone:

W garnku zagotowujemy wodę z margaryna oraz szczyptą soli. Gdy wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Delikatnie studzimy. Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut.

Krem czekoladowy:
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie margarynę ubijamy na puch i po łyżce dokładamy masę budyniową. Miksujemy na gładki krem.  

Polewa czekoladowa:
 W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż polewa będzie lejąca.

Złożenie eklerków:
Spód eklerka smarujemy jedną łyżką masy orzechowej. Następnie rozprowadzamy po całości krem czekoladowy. Przykrywamy drugim eklerkiem. Górę oblewamy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce. 



1 komentarz: