Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.
1 kg mintaja
4 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
3 cebule
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu
190 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Sól
Pieprz
2 jajka
Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb)
Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Obrane warzywa - marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku przesmażamy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa dusimy około 40 minut na małym ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz