Bardzo szybki w przygotowaniu torcik z wiśniową nutą. Pomysł na wykorzystanie słodkiego ptasiego mleczka z galaretką!
Tortownica o średnicy 20 cm:
Biszkopt:
3 jajka
Szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
300 g ptasiego mleczka z wiśniową galaretką
4 łyżki konfitury wiśniowej
Płatki czekoladowe do dekoracji
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy po łyżce cukru. Gdy masa jest już gęsta kolejno dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do połączenia. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami dosypujemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy i kroimy na dwa blaty.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się wody). Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dolewamy żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go konfiturą wiśniową.
Na nim po zewnętrznej stronie układamy ptasie mleczko w całości. W drugim rzędzie układamy połówki ptasiego mleczka odwrócone do góry. Środek zostawiamy wolny.
Wykładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Górę dekorujemy resztą śmietany, kawałkami ptasiego mleczka i płatkami czekoladowymi. Torcik chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz