czwartek, 2 lutego 2017

Ciasto na pizzę

Mój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Można z niego zrobić wszelkiego rodzaju pizze - zwijane , odrywane czy zwykłe. 




1 jedną dużą lub 2 małe:

2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Mąka Reszelska Młynomag
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
¾ szklanki letniej wody



Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy na jeden duży placek lub dwa mniejsze.  Takie ciasto obkładamy ulubionymi dodatkami i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 210*C przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz